Tuumauksia toiselta puolelta "Huuto ei auta, voimaa olla pitää".

Hei räpättäjä - kerro vaihtoehto

  • Hei räpättäjä - kerro vaihtoehto

On surullista katsoa ja kuunnella, miten aiemmin älykkäiltä vaikuttaneet ihmiset taantuvat oppositiossa. Räksytetään, haukutaan ja harrastetaan likasankopolitikointia. Yksityiskohtia suurennellaan ja epäolennaisuuksiin tartutaan. Eikö opposition tehtävä pitänyt olla vaihtoehtojen esittäminen?

Äänekkäimpiä uuden hallituksen ja hallitusohjelman kriitikoita tuntuvat olevan demarit ja vihreät. Kummallakaan ei ole kuitenkaan ollut kovin paljon sanottavaa, kun perkaa pois perinteisen suunsoiton. Kun olen asiasta tiedustellut, demarit eivät yleensä vastaa mitään. Vihreiden vastaus tuntuu olevan, että on meillä vaihtoehto. Ilmeisesti olen siis vain niin tyhmä, etten sitä ymmärrä?

Demareiden vaihtoehto tuntuu tiivistyvän verojen korottamiseen ja regulaation lisäämiseen. Rikkaiden verotusta voidaan ilmeisesti korottaa aina vaan, vaikka oikeasti Suomessa on perin vähän rikkaita. Tähän hyväosaisten maksajien kategoriaan ovat päässeet jo tavalliset keskituloisetkin, jotka pulittavat jo ennestään paljon veroja. Jos Nottinghamin linnan aarrekammiosta loppuvat killingit Robin Hood -politiikan myötä, demarit lienevät taipuvaisia ottamaan lisää velkaa. Tämä linja koki vaaleissa täystyrmäyksen, mutta puolueen mukaan vika oli enemmän kansassa kuin ohjelmassa. Nyt puheenjohtaja Antti Rinne tuntuu kokonaan kadonneen julkisuudesta ja puoluetta taitaa johtaa enemmänkin Eero Heinäluoma?

Vihreiltä ja etenkin Ville Niinistöltä toivoisi kuulevansa älykästä puhetta. Se on kuitenkin oppositiossa kuihtunut enemmänkin meuhkaamiseksi. Niinistö ja muut vihreät sanovat, että meillä on vaihtoehto ja olemme sen esittäneet. Milloin ja missä? Missä ovat vihreiden välittömät toimenpiteet Suomen talousongelmien ratkaisemiseksi. Ohjelmissa - kyllä Ville, minä todella luin niitä - on enimmäkseen unelmahöttöä siitä, miten joskus tulevaisuudessa kaikki on vihreää onnelaa. Sitä ennen pitää jakaa vähän lisää etuja kansalaisille ja toteuttaa perusturvauudistus. Työsyrjintää halutaan kitkeä, mutta samalla halutaan ikääntyneille korkeampia eläkemaksuja. Ilmeisesti vihreän logiikan mukaan ikäsyrjintä vähenee, jos ikääntyvän työntekijän hintaa työnantajalle nostetaan entisestään? Parhaatkin vihreiden ylimalkaisen talousohjelman ideat vaikuttavat hitaasti ja epävarmasti. Valtion rahat ehtivät ennen niiden toteuttamista loppua moneen kertaan. Missä on silta niihin pitkän aikavälin vihreisiin unelmiin?

Vasemmistoliitolta kukaan tuskin on odottanutkaan vakavasti otettavia vaihtoehtoja ainakaan sen jälkeen, kun Arhinmäki julistautui Syrizan ylimmäksi ystäväksi ja viesti tuntui olevan, että Suomen pitäisi valita Kreikan tie. Lisää lainaa ja rikkaille veroja toki säilyy vasemmiston patenttivastauksena sielläkin.

Eduskuntavaalien tulos oli selkeä. Nykyinen hallitus kuvastaa vaalien tulosta poikkeuksellisen hyvin ja kolmen suurimman varaan rakentuva kabinetti edustaa historiallisesti tarkasteltunakin harvinaisen hyvin kansan tahtoa. Oppositiossakin voi kuitenkin toimia isänmaan hyväksi. Oppositiossa ei kuulu levätä laakereillaan tai jumittua halpaan räksytykseen. Oppositiossa kuuluu luoda ja esittää vakavasti otettavia uskottavia vaihtoehtoja - mieluiten sellaisia, joita voidaan myös toteuttaa, jos istuva hallitus syystä tai toisesta ajautuu haaksirikkoon.

Arvon demarit ja vihreät. Vaalien alla teillä ei ollut tarjota vakavasti otettavaa ja uskottavaa vaihtoehtoa, jonka kansa oli hyväksynyt. Moni antoi äänensä nykyisille hallituspuolueille juuri siksi, etteivät vaihtoehtonne tuntuneet realistisilta. Vaalien jälkeen vaihtoehtoja tuntuu olevan vieläkin vähemmän. Me kaikki olemme kuulleet mitä te vastustatte. Sitä on vaikeampi hahmottaa mitä te kannatatte? Voisitteko jatkossa käyttää edes silloin tällöin kyllä-puheenvuoroja niiden loputtomien ei-puheenvuorojenne lomassa. Sellainen nimittäin voisi lisätä uskottavuutta ja antaa painoarvoa sillekin mitä vastustatte. Maailmaan mahtuu ääntä, mutta jos politiikka on pelkkää suunpieksentää, tulee oppositiosta tarpeeton ja turha menoerä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Opposition harrastama hallituksen arvostelu on hyvää ja rakentavaa, eikä se muutu muuksi sillä että sanotaan sen olevaan pelkkää suunpieksentää. Suunpieksentää on sen sijaan hallituspuolueiden edustajien kritiikki oppositiota kohtaan.

Esimerkiksi päätetty autoverouudistus, vaikka se onkin enemmän symbolinen toimi kuin merkittävä uudistus, on kansalaisia eriarvoistava ja tuontia suosiva päätös. Sillä ei työllistetä suomalaisia, vaan viedää eurot maasta, ulkomaisille autonvalmistajille.

Autoverouudistuksen hyödyt menevät rikkaille uusien autojen ostajille, verotus siirtyy rikkailta köyhille, kun kolmen tonnin auton käyttöveroa nostetaan saman verran kuin kymmenen kertaa kalliimpien autojen veroa.

Toimituksen poiminnat