Tuumauksia toiselta puolelta "Huuto ei auta, voimaa olla pitää".

Jäljet johtavat sylttytehtaalle?

Suomi on viime vuosina käsitellyt valtavan määrän turvapaikkahakemuksia. Osalla hakijoista suojelutarve todetaan, osa saa kielteisen päätöksen. Suurin osa kielteisen päätöksen saaneista poistuu valituskierrosten jälkeen maasta vapaaehtoisesti ja pieni osa joudutaan palauttamaan tahdosta riippumatta. Palautuksia on tehty suhteellisen paljon ja jo jonkin aikaa. Maahanmuutosta on käyty keskustelua, mutta mitään akuuttia kriisiä ei prosessin suhteen ole ollut.

Ja yhtäkkiä yksi palautuslento sai somen räjähtämään. Anarkiaa lietsoivat tunnetut poliitikot, myös entiset ministerit ja puolueidensa puheenjohtajat. He jakoivat twitterissä kritiikittä huhuja, jotka eivät pitäneet paikkaansa ja joita ei todennettu mitenkään. He tukivat anarkiaa ja lain ottamista omiin käsiin. He tukivat viranomaisten toiminnan haittaamista, mikä hidastutti muun muassa poliisin päivittäistä hälytystoimintaa ja vaaransi näin myös tapahtumiin liittymättömien kansalaisten turvallisuutta.

Mistä oikein oli kysymys? Jo alkuvaiheessa twitterissä oli nähtävissä, että nyt masinoidaan järjestelmällisesti jotain taustalla olevaa kampanjaa, eikä kysymys todellakaan ole spontaanista kansalaistoiminnasta. Myöhemmin on selvinnyt, että asiaan on liittynyt myös muunlaista trollaamista ja toimintaa, jota voi pitää osin tietoliikenteen häirintänä. Poliittinen lukutaito tuntui kadonneen ja fiksutkin ihmiset nielivät trollikampanjan peruketta myöten. Ehkä asiaan vaikutti juuri se, että tunnetut poliitikot ja muut mielipidevaikuttajat osallistuivat huhujen jakamiseen.

Jälkikäteen on syytä selvittää mitä tapahtui. Oliko kyse vaaliviikolle järjestetystä vaikuttamisyrityksestä, jolla yritettiin horjuttaa suomalaista demokratiaa, yhteiskuntajärjestystä ja luottamusta viranomaisiin ja tuomioistuimiin? Onko kysymys samasta ilmiöstä, josta on ollut puhetta Yhdysvaltain presidentinvaalien ja monien eurooppalaisten vaalien yhteydessä? Kuka oli kampanjan takana? Kuka masinoi anarkiaa?

Olisi helppo osoittaa vasemman laidan punavihreitä ja erityisesti Ville Niinistöä. On kuitenkin vaikea ymmärtää asian logiikkaa. Todennäköisesti Niinistön mahalasku julkisine anteeksipyyntöineen vain päiviä ennen vaaleja ei edistä hänen puolueensa pyrkimyksiä. Päinvastoin. Nyt yleispuolueesta todellakin tuli ”se toinen ääripää”, jolle tarkoitus pyhittää keinot.

Mahdollista on sekin, että masinointiin osallistuvat poliitikot vain joutuivat mukaan surkean tilannetajun ja poliittisen lukutaidottomuuden vuoksi. Suomeksi sanottuna on mahdollista, että provokaattorit käyttivät heitä hyväksi. Kun ansa oli lauennut, siitä oli enää vaikea irtaantua. Tässä mielessä onkin syytä selvittää mitä tapahtui ja ketkä olivat masinoinnin taustalla? Oliko se kotimaista alkuperää vai pyrkikö jokin ulkopuolinen taho vaikuttamaan Suomen vaaleihin?

Kokonaisuudessaan asia herättää huolta. Onko poliittinen lukutaito todellakin näin heikoissa kantimissa? Jo tuoreeltaan kampanja vaikutti masinoidulta ja epäilyttävältä. Se haisi pahemmin kuin ruotsalainen kalaherkku. Ja siitä huolimatta keskeiset poliitikot, muut toimijat ja tavalliset kansalaiset lähtivät siihen kritiikittä mukaan. Miksi poliittinen lukutaito petti tällä tavalla? Ja mitä siitä seuraa demokratialle ja länsimaiselle yhteiskuntajärjestykselle?

Poliittiseen lukutaitoon on kiinnitettävä huomiota. Erityisesti poliitikoilla pitää olla kykyä ja tilannetajua nähdä milloin heihin pyritään epäasiallisesti vaikuttamaan ja millaisia keinoja epäsymmetrisessä kybersodankäynnissä voidaan käyttää. Johtaville poliitikoille myös yhteiskuntarauhalla ja demokraattisella järjestyksellä pitäisi olla merkitystä. Turvapaikanhakijoita tulee nimenomaan maista, joissa yhteiskunta ei toimi ja joissa oikeus on kunkin omissa käsissä olevaa vahvemman oikeutta. Demokratian ja vakaan yhteiskunnan arvo on hyvä muistaa silloinkin, kun mopo karkaa ja omat poliittiset intressit houkuttelevat käyttämään oikopolkuja. Suomalaiset poliitikot tuskin olivat vieraan vallan agentteja. Mutta hyväntahtoisia hölmöjä he kyllä olivat. Siitä pitää ottaa opiksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Hyvä kirjoitus! Todellakin, olipa masinoijana kuka tahansa tämä osoittaa alttiuden juoruille ja manipuloinneille. Kriisitilanteessa, etenkin ottaen huomioon nykyiset mahdollisuudet kuvan ja äänen, jopa liikkuvan kuvan, manipuloinnille tämä voisi olla erittäin vakavaa.

Käyttäjän katimartinson kuva
Kati Martinson

Kiitos. Minustakin tämä toimintatapa on ongelmallinen riippumatta siitä kuka sitä tekee. Ja demokraattisen järjestelmän kunnioittamisen luulisi olevan erityisesti poliitikoille tärkeää.

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Poliittinen vasemman laidan ääripää näyttää todellakin löytyneen ja yllätykseksi se ei olekaan vasemmistoliitto vaan Vihreät ja sen ympärillä hyörivät anarkistit.
Ville Niinistölle taisi tulla poliittisen ja ehkä kaiken muunkin uran täydellinen mahalasku.

Toimituksen poiminnat