Tuumauksia toiselta puolelta "Huuto ei auta, voimaa olla pitää".

En ole gynekologi, mutta...

  • Kansan viisauksia valtiomiehille?
    Kansan viisauksia valtiomiehille?

Kulunut isompien poikien pikkutuhma slogan kuuluu: ”En ole gynekologi, mutta voinhan minä vilkaista”. Samalla tavalla tuntuu ajattelevan Irlannin entinen presidentti Mary Robinson. Hän päätyi ilman minkäänlaista lääketieteellistä tai terveystieteellistä koulutusta diagnosoimaan Arabiemiranttien hallitsijan tyttären Latifan näiden yhteisen lounaan aikana. Tällä taulapäisyydellään rouva Robinson lunasti paikkansa historiassa hyödyllisten hölmöjen kategoriassa.

Jos en olisi terveydenhuollon laillistettu ammattilainen, sanoisin että Robinson on hullu ja hyödyllinen idiootti. Mutta koska olen, voin vain todeta että Robinson tuntuu hieman lipsuvan ydinosaamisalueeltaan – mikä se sitten lieneekin. Sekä ammattilaisena että demokratiaa puolustavana kansalaisena toivon, että hän jäisi lajissaan harvinaiseksi darwinistiseksi kokeiluksi. Valitettavasti toiveeni on perin katteeton.

Ei tarvinne lukea rivien välejä huomatakseen, että olen provosoitunut ja ärtynyt – kansan kielellä suorastaan vittuuntunut. Yksi närästyksen syy on loputon medikalisaatio. Kaikelle halutaan lääketieteellisiä lokeroita ja valitettavasti aina löytyy ammattilaisia, jotka ovat valmiita sellaisia määrittelemään. Toinen ärtymykseni aihe on puoskarointi. Diagnostiikka pitää jättää ammattilaisille. Ja kolmanneksi, erityisesti psykiatriset diagnoosit pitää jättää ammattilaisille. Monessa ei-niin-demokraattisessa maassa ja juuri Arabiemiranttien kaltaisissa diktatuureissa on suuri riski siihen, että diagnooseja käytetään poliittisina aseina. Vallanpitäjille on helpompaa unohtaa toisinajattelijat mielisairaaloihin kuin päästää nämä päiviltään. Se taidettiin panna merkille Saudi-Arabian kuningasperheessäkin, kun muu maailma yllättäen murisi yksittäisen toimittelijan paloittelusta. Onneksi sentään Valkoisesta talosta löytyi ymmärrystä hallitsemisen hankaluuksille

Latifan tapauksessa uskottava psykiatrinen diagnoosi edellyttäisi kansainvälistä asiantuntija-arviota. Diktatuureissa edes rehellisten ammattilaisten arviot eivät aina ole riittävän rehellisiä ja riippumattomia.

Miksi poltan päreeni yksittäistapauksesta? Minusta kyseessä ei ole yksittäistapaus. Olen näkevinäni, että stalinistisen Neuvostoliiton käytöstavat nostavat päätään läntisessä maailmassa. Meillä on kova hinku heitellä diagnooseja ilman ammatillista pätevyyttä. Ja mikä huolestuttavinta, ammattilaisillakin tuntuu olevan kova hinku heitellä diagnooseja ilman asianmukaisia tutkimuksia. Psykiatristen diagnoosien asettamiseen menee ammattilaisiltakin viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Vaatii hyvää kristallipalloa ymmärtää maallikkona psykososiaalinen problematiikka tiukaan valvotun lounastapaamisen aikana.

Jopa suuresti arvostamani ammattilaiset ovat tähän kvasiasiantuntijuuteen sortuneet. On esitetty julkisia arviota Michael Schumacherin terveydentilasta ja mahdollisuuksista pelkästään epätarkkojen lehtitietojen perusteella. Rikosoikeuden professorit jakelevat tuomioitaan iltapäivälehdissä tuntematta tapauksia sen tarkemmin ja mollaavat suorasanaisesti niitä tuomareita, jotka ovat ne tuntevat. Ja miten moni onkaan tehnyt psykiatrisia arvioita Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

En ole psykiatri, mutta teen työssäni akuuttivaiheessa psykiatrisia arvioita muun muassa tahdosta riippumattoman hoidon tarpeesta ja edellytyksistä. Tästä huolimatta tai ehkä juuri tästä syystä en ole valmis diagnosoimaan vaikkapa Trumpia. Hänen ajattelussaan ja toiminnassaan on mielenkiintoisia piirteitä. Jotta mahdollista psykiatrista tai muuta terveydellistä ongelmaa voisi arvioida, pitäisi päästä mieluiten tapaamaan herra Trump tai vähintäänkin perehtymään häntä hoitaneiden lääkäreiden fileihin. Pelkät lööpit eivät riitä leimakirveitä perusteellisempaan analyysiin. Sitä paitsi on ihan mahdollista, että omituiset ja joskus epämiellyttävätkin ihmiset eivät ole mielisairaita. He voivat olla vain erilaisia. Normaaliuden kapeneminen on iso ongelma ajassa, jossa individuaalisuutta korostetaan ylimpänä arvona. On myös koko joukko erilaisia persoonallisuuden piirteitä, joita ei graaveimmillaankaan lueta mielen sairauksiksi, vaan ominaisuuksiksi. Ihan lopulta sairas ihminen on sellainen, jota ei ole tarpeeksi tutkittu.

 

Joulu on ohi, mutta silti kirjoittaisin joulupukille, jos vielä mitenkään passaa:

  1. Anna tautiluokitustyökaluja lahjaksi vain niille, joilla on alan koulutusta ja osaamista.
  2. Anna viisautta niille, joilla on koulutusta ja osaamista, perustaa arvionsa näihin ja asiallisesti tekemiinsä tutkimuksiin.
  3. Anna jokaisesta poliittisessa tarkoituksessa tehdystä puoskaroinnista oikein iso ja karvainen syylä keskelle asianomaisen pärstää, jotta muistaisivat aamutoimillaan mitä tuli tehtyä.

 

Isojen poikien puolustukseksi pitää sanoa, että he ovat rehellisiä. Lupaavat vilkaista, mutta arvioita tai diagnooseja he eivät lupaa. Voi kun entiset valtionpäämiehetkin omaksuisivat edes vähän näitä tavallisia kansan viisauksia. Ja pankaa se mäntti Robinson vaikka pariksi kuukaudeksi palkattomalle tet-jaksolle psykiatriseen sairaalaan, jotta tulee edes nähneeksi sitä, minkä erityisasiantuntija esittää olevansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Poliitikko on psykopaatti, kunnes toisin osoitetaan. Psykopatiahan on ominaisuus, ei sairaus.

Käyttäjän katimartinson kuva
Kati Martinson

Kun lehtiä lukee, saa myös käsityksen että joka toisen puoliso ja lähes jokaisen esimies on narsisti. Se on aika paljon, kun ottaa huomioon että tutkimusten perustella narsisteja ja ehkä pari prosenttia väestöstä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten alkuperäisesti asiayhteydestään irrotettu termi alkaa elää omaa elämäänsä ja muuttuu vähitellen yleisnimitykseksi kaikelle sellaiselle, mistä ei pidetä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen
Käyttäjän katimartinson kuva
Kati Martinson
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mary Robinson ( 74-v ) on paitsi entinen Irlannin presidentti niin myös entinen YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, joka mitä ilmeisimmin ilman mitään virallista mandaattia vieraili Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Koulutukseltaan hän on juristi.

Prinsessa Latifasta tekemäänsä psykiatrista diagnoosia rouva Robinson ei kuitenkaan maininnut. Joka tapauksessa kyseessä oli maallikon käsitys vieressä istuneen henkilön henkisestä tilasta. Tasapuolisuuden nimissä olisi ollut reilua, että prinsessa Latifa olisi saanut vastavuoroisesti kertoa vaikutelmansa rouva Robinsonista.

P..S. Emiraatit eivät kuulu läntiseen maailmaan toisin kuin Irlanti ja Suomi , joten sitäkin suuremmalla mielenkiinnolla seuraamme psykiatristen menetelmien käyttöönottoa
niiden kansalaistemme ”parantamiseksi”, jotka haluavat muuttaa Suomesta pois.

Käyttäjän katimartinson kuva
Kati Martinson

Aivan. Mary Robinson on koulutukseltaan juristi ja ammattipoliitikko. Siksi tämä hölmöily onkin niin hämmentävää. Yleensä näissä yhteyksissä hehkutetaan jonkin maan parlamentin takapenkin taaveja, harvemmin etulinjan poliitikkoja.

Jaksan aina hämmästellä miksi tämä aihe kiinnostaa poliitikkoja kovin vähän ainakin Suomessa. Kuitenkin meillä on naapuri, jossa vielä melko hiljattain oli aivan yleistä leimata toisinajattelijat mielisairaiksi tai rikollisiksi. Esimerkiksi moni vanhempi virolainen voi kertoa tästä karmaisevia tarinoita.

Ensimmäisenä juuri poliitikkojen pitäisi olla huolissaan poliittisten pelisääntöjen asiallisuudesta. Nyt näyttää olevan pikemminkin päinvastoin. Voi möläytellä mitä tahansa, koska lopulta kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kun tekstissä on käsitelty Trumpia, niin ihmisten tekemät johtopäätökset hänestä liittyen twiittailuihin, esiintymiseen mediassa jne. on sama asia, kuin uskoisi realitysarjojen olevan totta.

Trump on viilannut mediataitojaan pitkään ja tehnyt itsestään tuotteen ja etenkin poliittisen tuotteen, joten hänestä ei voida sanoa yhtään mitään minkälainen hän oikeasti on.

Suomessakin poliitikot tekevät niin. Se mikä mielikuva ihmisillä on, niin se on todennäköisesti täysin erilainen todellisuuden kanssa.

Käyttäjän katimartinson kuva
Kati Martinson

Politiikan ja poliitikkojen tuotteistaminen on tätä päivää, siitä olen samaa mieltä. On ehkä liioiteltua sanoa, että tuotekuva ja todellisuus ovat täysin erilaisia, sellaisen kulissin ylläpitäminen on hankalaa ja muuttuu helposti epäuskottavaksi. Mutta eräänlaisia kiiltokuvan ja karikatyyrin sekoituksia nämä mielikuvat varmaan ovat. Toisaalta, teotkin puhuvat puolestaan.

Jenni Martin

Vanha ohje on, että älä ikinä pidä ilkeytenä mitään sellaista, minkä voi selittää typeryydellä. Samoin voi sanoa, että älä ikinä pidä sairautena mitään sellaista, minkä voi selittää pelkällä erilaisuudella.

Toimituksen poiminnat